Verkoopadressen Spreekbeurt info Nieuwsbrieven Info over Mira International

Sponsorprojecten

Allerlei

Reacties

Wierook veilig?
Informatie en activiteiten van Mira International

De oorsprong van Mira International ligt in Pondicherry, Zuid-India bij The Mother's Service Society. The Mother's Service Society is een non-profit organisatie, die projecten en programma's op uiteenlopende gebieden opzet en ontwikkelt. Zij werkt hierbij samen met de Indiase overheid, met universiteiten, met bedrijven en met UNESCO en UNDP.
Voorbeelden van gebieden waar zij werkt en adviezen verstrekt zijn: landbouw projecten en landbouw onderzoek, ontwikkelingsonderwijs, literatuur en taal onderzoek, industriŽle ontwikkeling, business management, (socio)-economisch onderzoek, internationale ontwikkeling, internationaal onderzoek en vrede en voedsel. The Mother's Service Society is een 'social science research institute' dat door de Indiase regering zodanig erkend is dat giften aan the Mother's Service Society afgetrokken kunnen worden van de belastingaangifte (in India).
Heel weinig instituten in India hebben deze status verworven. Uitgebreide informatie over de projecten van the Mother's Service Society is te vinden op www.motherservice.org

In 1976 werd door the Mother's Service Society de basis gelegd voor Mira International. De situatie toen was dat de grootschalige industriŽle ontwikkeling in India redelijk was gelukt en dat de Groene Revolutie de landbouw zeer sterk had ontwikkeld. De kleinschalige industrie was echter onderontwikkeld. De Groene Revolutie bracht voedsel, maar de kleinschalige industrie moest voor werk zorgen. India heeft een overvloed aan man- en vrouwkracht met ruime potentiŽle vaardigheden. Door de gesloten economie en gebrek aan interne concurrentie was het kwaliteitsbewustzijn echter slecht ontwikkeld. Hierdoor werden nauwelijks producten vervaardigd die voor export in aanmerking kwamen. Wat in zo'n situatie nodig was waren voorbeelden van producten, die vakmanschap vereisen, arbeidsintensief zijn en waar een export markt voor bestaat. Voorts is een organisatie nodig die over de kwaliteit kan waken.

The Mother's Service Society deed onderzoek en identificeerde de volgende potentiŽle exportproducten:
1. Handgerolde natuurzuivere wierook met geuren naar westerse smaak;
2. Handgeweven wollen wandkleden naar westers ontwerp en smaak Weefkunst Galerie 'La MŤre';
3. Handgeschept papier.

ad 1. Wierook is een typisch Indiaas product met een relatief kleine en beperkte markt in de Europa en de USA. Slechts 5% van de wierookproductie wordt geŽxporteerd. De wierook is over het algemeen slecht van kwaliteit en vrijwel altijd zeer sterk van geur. Hierdoor is het product niet geschikt voor gebruik in gesloten ruimtes en sluit het niet aan bij de milde smaak die wij hier in het westen hebben. The Mother's Service Society kwam met het idee dat een wierook die mild en natuurzuiver is en geuren verspreidt die overeenstemmen met de westerse smaak, i.e. gelijkenis vertonen met Franse parfums, een interessante markt zou kunnen scheppen. Begin 1976 kreeg de latere starter van Mira International, die op dat moment in een landbouw project van de Mother's Service Society werkte, het verzoek om de nieuwe wierook te ontwikkelen en een productie eenheid op te starten.
Met behulp van een dosis boerenverstand (en een nog grotere dosis onwetendheid) werd een natuurzuivere wierook ontwikkeld die mild en natuurlijk van geur was en een kwaliteit had die onvergelijkbaar was met hetgeen in India (of er buiten) op de markt was. Eťn van de oorzaken is de hogere kwaliteit van de ingrediŽnten, maar later bleek ook dat de traditionele manier van wierook maken was 'herontdekt'. Bij gebruikmaking van de traditionele methode wordt de parfum voor het rollen van de wierook aan de ingrediŽnten toegevoegd. Daarom is latere toevoeging van de parfum, die in zo'n geval verdund moet worden met chemische en synthetische oliŽn met hoog kookpunt, overbodig geworden. Om deze twee redenen verdwijnt het zware karakter en de lange nageur, die de gewone wierook kenmerkt. De wierook werd The Mother's Fragrances / de Moeder's Geuren genoemd.

De wierookeenheid exporteert naar de USA, Duitsland, Oostenrijk en Nederland en via Nederland naar BelgiŽ, Engeland, Zweden, Griekenland en IJsland. In de wierookeenheid werken meer dan 500 vrouwen. Dit aantal groeit met name door de stijgende verkopen in Nederland gestadig. Mira International alleen al neemt bijna 2% van de totale nationale wierookexport van India (naar 60 landen van de wereld) voor haar rekening. Door het export succes heeft men in 1995 besloten ook een kwalitatief goede wierook voor de Indiase markt te ontwikkelen. Het succes op de Indiase markt verbaast een ieder en biedt al aan bijna 200 vrouwen werk.
In Nederland brengt Mira International de Moeder's Geuren op de markt. Op het moment zijn er rond 1000 verkooppunten, waaronder de meeste wereldwinkels. Het ideaal van Mira International om met de Moeder' Geuren de wierookmarkt sterk te vergroten en natuurzuivere wierook toegankelijk te maken voor een zeer breed publiek wordt de laatste jaren bewaarheid. De Moeder's Geuren groeide in korte tijd uit tot de best verkochte wierook van Nederland. In 1998 hebben wij meer dan 20 miljoen stokjes en kegeltjes verkocht, wat betekent dat er per gezin gemiddeld 4 stokjes of kegeltjes per jaar van onze wierook worden gebrand. Door gratis huis-aan-huis bezorging en gratis meeleveren bij folders en tijdschriften hebben veel mensen, die wierook niet kennen of niet lekker vinden, kennis kunnen maken met onze milde prettige wierook. Veel van deze mensen zijn vaste klanten geworden. In een aantal Wereldwinkels is onze wierook het 2de product geworden qua winstbijdrage (soms zelfs het eerste). Onze wierook wordt bij veel verschillende gelegenheden gebruikt: voor het rustgevende effect (tegen spanning of om in slaap te vallen), voor het neutraliserende/zuiverende effect (tegen allerlei luchtjes in keuken en toilet, en tegen sigarettenrook), voor het goede effect op de stemming bij volwassenen en kinderen (blijheid, je prettiger voelen), vanwege de goede invloed van geuren op het leervermogen en de emotionele ontwikkeling van kinderen of omdat vriendelijke en rustgevende geuren een positieve steun zijn in moeilijke tijden.

ad 2. Het met de hand weven van textiel is in India een wijd verbreidde (thuis)industrie. In 1976 was de kwaliteit van het materiaal en de kwaliteit van het weven in de meeste gevallen te laag en niet geschikt voor export op de langere termijn. The Mother's Service Society kwam hier met het idee dat voor een handgeweven wollen wandkleed met een westers ontwerp en in de modekleuren van het westen een markt te vinden moet zijn, mits de kwaliteit goed is en de prijs betaalbaar.
Eind 1976 kwam het eerste weefgetouw gereed en werd er begonnen met het ontwerpen van wandkleed motieven. Het eerste (eigen) ontwerp wordt nog steeds verkocht. Ondertussen is het aantal ontwerpen gestegen tot over de tweehonderd en exporteert de weefunit naar de USA, Zweden en Nederland. Meer dan 100 goed opgeleide vrouwen werken in de verschillende weverijen. 
In Nederland brengt Weefkunst Galerie La MŤre de wandkleden van Tapisseries de la MŤre op de markt en verkoopt deze ook op beurzen in Frankrijk en Engeland. Bij Weefkunst Galerie La MŤre zijn de kleden na afspraak te bezichtigen. Een map met meer dan 150 kleurafbeeldingen van wandkleden is voor de winkels beschikbaar.
De site van Weefkunst Galerie La MŤre met veel fotoīs van de wandkleden: Weefkunst Galerie 'La MŤre'.

ad 3. Het met de hand scheppen van papier is de traditionele manier van papier maken. In India wordt deze methode van papier maken nog op vele plaatsen toegepast. De kwaliteit van het papier maakt dat het niet voor export geschikt is. In het westen is handgeschept papier door de hoge lonen een zeldzaamheid geworden. Omdat handgeschept papier, gemaakt van katoen, het meest sterke en duurzame papier is dat bestaat, is de markt voor handgeschept kwaliteitspapier groot en blijvend. Op het moment is The Mother's Service Society nog bezig met de ontwikkeling van de technologie, met name met de ontwikkeling van een droger. Bij een dagproductie van 1000 kg kunnen 400 mensen emplooi vinden. Een schatting is dat er een wereldwijde vraag bestaat van 1000 ton per dag, wat direct werk voor 400.000 mensen zou betekenen.

Werken bij de wierookeenheid en de gobelinweverijen

De werkneem(st)ers in de wierookeenheid en de weverijen bestaan voornamelijk (>95%) uit vrouwen. De verdiensten liggen altijd boven de plaatselijke norm en ver boven het minimumloon voor vrouwen. Zelfs tijdens de (onproductieve) trainingstijd (3 maanden), verdienen de trainees meer dan het minimumloon. Bovendien is er een medische verzekering en een spaarplan waarbij de werkneemster 10% van haar loon inlegt en het bedrijf deze met nog 10% aanvult. De vrouwen die vertrekken, omdat zij gaan trouwen, krijgen van het bedrijf een bedrag voor de bruidsschat mee (ongeveer 10 tot 15% van het totaal verdiende loon over alle jaren). Door deze verdiensten kunnen vrouwen, die anders niet kunnen trouwen omdat zij geen bruidsschat hebben, toch trouwen aangezien zij de vereiste bruidsschat zelf bij ons verdiend hebben. In andere gevallen kunnen vrouwen door de grotere bruidsschat een man met een hogere opleiding (en dus inkomen) huwen.

Mira International is in 1986 op parttime basis gestart door Robert van Harten (fulltime 1990). Mira International, tegenwoordig een BV, ondersteunt actief de projecten van the Mother's Service Society, waartoe in 2004 Stichting de Moederís Geuren is opgericht (www.moedersgeuren.nl). De distributie en verkoop van de wierook en wandkleden worden verzorgd door HenriŽtte Spetter en Vivienne Boulay. Op kantoor kunt u met vragen terecht bij Sattwa Valk (websites) en Robert van Harten (036-5348610).

Naar boven
 
 
Mira International BV
Kvk: 33186634
BTW-nr: NL8120.44.745.B.01

Producten ruiken, voelen en zien? Dan bent u van harte welkom bij ons op ons magazijn aan de Edvard Munchweg 27.
open van maandag t/m vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur. Gelieve voordat u komt graag even te bellen naar 06 2011 0511.

magazijn:
Edvard Munchweg 27 (bedrijfsterrein het Atelier)
1328 MA Almere
een routebeschrijving vindt u hier
tel: 036-5348610
mob: 06-20110511
fax: 084-8314052

bankgegevens:
IBAN: NL83INGB0004789744
BIC: INGBNL2A
Bezoek ook onze andere websites: www.gels4.me - www.emwinkel.nl - www.moedersgeuren.nl - www.tapestries.nl