Wierook maken in beeld

Over wierook en geuren

Bloemen en hun betekenis

Geuromschrijvingen
Wierook in de media

De Vriendin over wierook

Met toestemming overgenomen uit het tijdschrift de Vriendin, nummer 9, 20-26 februari 2002, bladzijde 40-41.

Wierook en spiritualiteit lijken hand in hand te gaan, want het speelt bij bijna alle spirituele stromingen en ook bij veel religies een belangrijke rol. Behalve dat het heerlijk ruikt, heeft wierook dus ook een duidelijke functie. Vriendin dook voor jou in een geurige wereld!

Wierook, 'gewijde rook', is een samenstelling van een aantal stoffen als fijne kruiden, planten, bloemen en hars, die met elkaar worden vermengd. Het kan zowel in losse als in vaste vorm worden gebruikt en moet worden aangestoken. Nadat het begint te smeulen, kringelt de rook omhoog en verspreidt een aromatische geur. Voor veel mensen is wierook niet zomaar een lekker geurtje; het heeft vaak een heel duidelijke betekenis of een functie die al eeuwenoud is.

In vele tempels in MaleisiŽ, Taiwan of Hongkong brandt men Joss-sticks. Dit zijn enorme wierook-stokken die gebrand worden voor tempels, als offerande om contact te maken met goden en godinnen. Ze verspreiden een haast bedwelmende rook. In Japan weert men met wierook demonen en is het belangrijk bij shinto en zen. Net zoals bij diverse andere vormen van het Boeddhisme, waarbij wierook onmisbaar lijkt bij het mediteren. Wierook blijkt een concentratiebevorderend middel te zijn. Volgens een oude legende werden er tijdens de lessen van Boeddha, die zeer intensief en vermoeiend waren, stukjes sandelhout gebrand om de studenten alert te houden. Een gewoonte die later werd voortgezet in kloosters en tempels over de hele wereld. Ook in het Rooms-katholicisme wordt veel gebruik gemaakt van wierook in de kerkdiensten. En witte heksen gebruiken het om hun gereedschappen mee te wijden. Sjamanen hebben de gewoonte om een ruimte of een mens te zuiveren met een zogenaamde smudge-stick. Een bosje bij elkaar gebonden, gedroogde kruiden en takjes. Een belangrijk ingrediŽnt van de traditionele wierook die gebrand wordt in sommige kerken is mirre, wat we kennen uit het kerstverhaal. Mirre is een gomhars die de oude Egyptenaren gebruikten voor het balsemen en mummificeren van hun doden. Ook geneeskundige recepten werden er in die tijd mee verrijkt.

En last but not least: wierook houdt muggen of andere insecten tegen!


ZO GEBRUIK JE WIEROOK

Voor losse wierook: Leg eerst een laagje vogelzand in de wierookbrander en daarop een speciaal kooltje dat verkrijgbaar is in spirituele winkels. Steek het kooltje aan. Als het begint te gloeien en grijs wordt, doe je er een mespuntje wierook op. Gebruik niet te veel wierook ineens, maar neem steeds kleine hoeveelheden, anders slaat het op je keel.

Vaste wierook: Steek een stokje in een wierookbrandertje of zet het in vogelzand of aarde en steek het aan. De wierook gaat vanzelf smeulen. Stokjes zijn heel geschikt om er een ruimte mee te zuiveren omdat je er gemakkelijk mee kunt rondlopen.

Wierook in blokjes (kegeltjes) kun je het beste op een hittebestendige ondergrond zetten, zoals een steen of vuurvaste schotel.


WEETJE

Een belangrijke grondstof van wierook is hars. Er zijn verschillende soorten die ieder een geheel eigen geur hebben. De meest gebruikte soorten zijn olibanum, mirre, drakenbloed (niet echt, maar een boomsoort), benzoe en dennenhars. Gemakkelijk te verwerken soorten, hoewel het dieprode drakenbloed moeilijk verkrijgbaar is. Soms wordt aan de hars nog iets speciaals toegevoegd als amber, zwavel, zout of suiker.

Let op: Bij het aanschaffen van kant-en-klare wierook is het belangrijk te weten dat veel soorten niet meer zo natuurlijk zijn als altijd wordt gedacht. In veel wieroken, vooral de heel goedkope soorten, is gebruik gemaakt van synthetische geurstoffen, waar je hoofdpijn van kunt krijgen. Een goed merk is The Mothers Fragrances (de Moederīs Geuren).


Wierook-recept

Je kunt zelf wierook maken! De eenvoudigste manier is allerlei droge ingrediŽnten in gelijke delen te mengen. Je voegt harskorreltjes, boom- bast, kruiden en bloemblaadjes bij elkaar en kunt het mengsel vrijwel direct branden. Probeer dit recept eens, het is geschikt voor iedere gelegenheid:

15 gram hars
15 gram blaadjes van de verbenaplant
15 gram kaneel
15 gram rozenblaadjes

Verpulver de kaneelstokjes en meng ze met de verbena. Maak de rozenblaadjes klein en voeg ze samen met de hars bij de verbena. Als je van een sterke geur houdt kun je eventueel 3 druppels kaneelolie en 3 druppels rozenolie toevoegen. Laat de wierook dan nog drie dagen drogen in een afgesloten zak. Heb je een groot stuk hars, dan dient dat eerst klein gemaakt te worden, met een vijzel bijvoorbeeld.
Hars en harskorreltjes zijn onder meer verkrijgbaar bij new-age winkels.

Klik op de links hieronder om de artikelen te lezen:

- Ook RADAR vergeet dat alles een maat heeft en vergeet alles door 100 te delen! >>
- Zij kiezen voor de Wereldwinkel:Wierook, de keuze van Rita. >>
- Boeddha's en wierook in Wereldwinkel Velp >>
- Commotie in BelgiŽ over wierookproducten: terecht of onterecht? >>
- Wat ruikt het hier lekker naar wierook >>
- Koeienstoel aanwinst voor Wereldwinkel in Eemnes >>
- Ouwerkerk verkoopt natuurvoeding >>
- Wierook was vroeger kostbaar als goud >>
- De Moeder's Spirituele Cosmetica op SBS6! >>
- Voel-gels, Cosmetica en Wierook in Story! >>
- Goddelijke Geuren >>
- Wierook uit Zuid-India >>
- Bloemenparfums uit India >>
- De Moeders Sfeergeuren >>
- Robert bij SBS6 >>
- Bezorgd over wierook? >>

- Libelle over wierook >>
- De Vriendin over wierook >>
- Yes actie (loopt nu niet meer) >>
- Telegraaf: Huisgeur in opmars >>
- Wierookfabriek Scheveningen >>
- Onderzoek luchtverfrissers >>
- Robert op radio 747 AM >>
- Ohm Radio - De Lotusvijver >>
- Geur goed tegen pijn >>
- Citroen als pepmiddel >>
- De wierookboom bedreigd? >>

Je kan ook allerlei filmpjes van ons bekijken op ons eigen De Moeder's Geuren YouTube kanaal.
Klik hieronder op de lotus en volg ons!

 


Naar boven
 
 
Mira International BV
Kvk: 33186634
BTW-nr: NL8120.44.745.B.01

Producten ruiken, voelen en zien? Dan bent u van harte welkom bij ons op ons magazijn aan de Edvard Munchweg 27.
open van maandag t/m vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur. Gelieve voordat u komt graag even te bellen naar 06 2011 0511.

magazijn:
Edvard Munchweg 27 (bedrijfsterrein het Atelier)
1328 MA Almere
een routebeschrijving vindt u hier
tel: 036-5348610
mob: 06-20110511
fax: 084-8314052

bankgegevens:
IBAN: NL83INGB0004789744
BIC: INGBNL2A
Bezoek ook onze andere websites: www.gels4.me - www.emwinkel.nl - www.moedersgeuren.nl - www.tapestries.nl