Wierook maken in beeld

Over wierook en geuren

Bloemen en hun betekenis

Geuromschrijvingen
Wierook in de media

In de telegraaf stond het volgende stukje:

'Het branden van wierook in grote hoeveelheden kan mogelijk kanker
veroorzaken bij mensen die de rook langdurig inademen. Dit blijkt uit een
onderzoek dat in Taiwan is uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de rook
van wierook een hoge concentratie van kankerverwekkende stoffen bevat en
meer luchtvervuiling veroorzaakt dan autoverkeer op een drukke kruising'

Meerdere kranten hebben aan dit onderzoek dat in de New Scientist verschenen is, een artikeltje gewijd. 

In eerste instantie schrik je ervan, want wierook is toch een natuurproduct? Wierook zuivert de lucht, dus hoe kan dit nu? De schrik neemt echter af als je het artikel uit de New Scientist er bij neemt en onze situatie er naast zet ter vergelijking. 

.... ďLevels of one chemical believed to cause lung cancer were 40 times higher in a badly ventilated temple in Taiwan than in houses where people smoke tobacco. Incense burning also creates more pollution than road traffic at a local intersection.Ē

.... "Total levels of PAHs inside the temple were 19 times higher than outside and slightly higher than at the intersection. "Due to poor ventilation in the temples and accumulation from non-stop incense burning, we were not surprised by these results," says Lin.Ē

.... "The concentrations of PAHs inside the temple depends on how many visitors come to worship that day. During some major ceremonies, hundreds or even more than a thousand sticks are burnt at the same time," says Lin. "Sometimes the visibility is so low you can't see clearly across the room. We are concerned for the health of workers or keepers in the temples."

Het gaat hier om: 
- een slecht geventileerde ruimte (tempel)
- waar non-stop wierook wordt gebrand
- waar honderden tot wel 1000 stokjes tegelijk aan het branden kunnen zijn (want tempelbezoekers steken enkele tot wel 100 stokjes tegelijk aan, afhankelijk van de reden waarom zij de tempel bezoeken)
- Chinese wierook die, volgens onze maatstaven, zeer goedkoop is en van slechte kwaliteit 
- PAHís (mogelijk kankerverwekkend) komen bij elk verbrandingsproces vrij (bij koken/bakken, bij roken, bij de open haard, bij de barbecue, in het verkeer, bij fabrieken etc)
- PAHís zijn dus onderdeel van de luchtverontreiniging/luchtvervuiling van alle dag binnen en buiten 
- er wordt niet over maten gesproken, waardoor geen vergelijkingen gemaakt kunnen worden.

De vraag is natuurlijk in hoeverre bovenstaande situatie van toepassing is op ons? Hoe schadelijk is wierook branden onder onze omstandigheden? In een omgeving waar we af en toe of regelmatig een wierookstokje of kegeltje van de Moederís (Gouden) Geuren aansteken?

Ten eerste dienen we een vergelijking te maken tussen de Moederís Geuren bloemenwierook en Chinese wierook. De Moederís Geuren verschilt in:
- de ingrediŽnten
- de kwaliteit van de ingrediŽnten
- controle en afkomst van de ingrediŽnten
- dikte van de stokjes
- de prijs

De ingrediŽnten:
- Bij alle geuren, met uitzondering van Sandelhout, bestaan onze stokjes voor 40 tot 70% uit houtskool. Deze houtskool komt van verbrande kokosnoten bast. Tijdens het verbrandingsproces ontsnappen de PAHís en is te verwachten dat we een mogelijk PAH vrij product overhouden. Wij hebben vanaf het begin voor houtskool gekozen omdat houtskool geen geur (meer) heeft en zo de delicate geuren van bloemenoliŽn niet kan Ďverontreinigení. Andere wieroken doen dit niet, want zij willen juist meer geur hebben. In de meeste Aziatische landen geldt: des te meer geur des te beter.
- Onze stokjes branden veel sneller op dan andere merken. Dit komt omdat wij de wierook zo zuiver en natuurlijk mogelijk willen houden. Onze stokjes geven daarom ook veel minder rook af dan andere merken. Dit komt omdat het Ďschoneí ingrediŽnten betreft.
- De oliŽn die wij gebruiken zijn gezuiverd van allerlei verontreinigingen.
- Onze wierook is zuiver, want de parfum oliŽn worden voor het rollen toegevoegd. Bij de meeste andere merken worden de wierookstokjes pas na het rollen van parfum voorzien, door ze te dompelen in de parfum die verdund is met goedkope Ďgeurlozeí chemische olie. 

De kwaliteit van de ingrediŽnten:
- Prijs bepaalt de kwaliteit van de ingrediŽnten. Elk ingrediŽnt kent een aantal prijsklassen. Voor de beste kwaliteit betaal je de hoogste prijs, maar daarvoor krijg je wel het meest zuivere product = de meest zuivere geur. 
- De zuiverheid van de ingrediŽnten bepaalt hoe delicaat een geur gemaakt kan worden. Zachte en ronde geuren kunnen alleen met kwaliteitsingrediŽnten gemaakt worden. 
- De prijs van een ingrediŽnt varieert in de tijd, omdat het een natuur- en/of seizoensproduct is. Als de prijs omhoog gaat wordt - in de praktijk - vaak tijdelijk een kwaliteitsklasse lager gebruikt. Wij gebruiken echter altijd dezelfde afgesproken/geformuleerde kwaliteit. 

Controle en afkomst van de ingrediŽnten:
- Wierook is gemaakt van natuurproducten en kan daarom wisselen in kwaliteit. Kwaliteitscontrole en kennis van afkomst van de ingrediŽnten is dan noodzakelijk. Van een aantal specifieke oliŽn controleren wij zelf de zuiverheid, maar de meeste ingrediŽnten kopen wij bij grote gerenommeerde parfum bedrijven die de zuiverheid aangeven en garanderen.

Dikte van de stokjes:
- Wij gebruiken dunne bamboe stokjes voor onze wierook om zachte milde geuren te kunnen maken. Een bijkomstigheid is dat hierdoor de hoeveelheid mogelijke PAHís per stokje verminderd wordt. 

De prijs:
- Onze wierook is van de hoogste kwaliteit die op de wereld gemaakt wordt. De verkoopprijs van onze wierook is echter niet hoog, omdat wij de wierook zelf in India maken en direct importeren zonder tussenkomst van tussenpersonen. Anders zou de wierook meer dan 50% duurder worden in de winkel. 
- Dit betekent dat de klant veel meer kwaliteit en parfum krijgt voor zijn gulden.

Bovenstaande argumenten geven aan dat het risico van schadelijke stoffen bij onze wierook tot een minimum beperkt is. Het feit dat onze wierook de enige is die door kinderen met CARA wordt verdragen, zegt veel over de kwaliteit van onze ingrediŽnten. Kwaliteit, natuurzuiverheid en gezondheid gaan samen.

Ten tweede is op de inhoud van het onderzoek in de Taiwanese tempel veel aan te merken. Om een degelijke conclusie te trekken, dienen een aantal vragen beantwoord te worden, zoals:
- hoe groot is het risico van wierookbranden?
- waar liggen de veilige waarden voor onze gezondheid?
- hoeveel wierookrook ademen we in?
- is een vergelijking tussen een Taiwanese tempel waar vele duizenden stokjes per dag worden gebrand en onze situatie mogelijk?

Het onderzoek uit de New Scientist beoogt slechts de waarden van PAHís in een tempel te meten en die te vergelijken met waarden die gevonden werden op een druk verkeersplein en in woningen zelf. Uit dit onderzoek blijkt dat er in de tempel hogere concentraties PAHís werden gemeten dan op het verkeersplein en veel hoger dan in woningen in de omgeving.
Uit ander onderzoek is een mogelijk verband gebleken tussen PAHís en het krijgen van longkanker. 
Deze 2 onderzoeken zijn gecombineerd en daaruit heeft men de conclusie getrokken dat wierookbranden mensen blootstelt aan gezondheidsgevaren.
Vervolgens concludeert de Telegraaf hieruit dat Ďuit het onderzoek blijkt dat de rook
van wierook een hoge concentratie van kankerverwekkende stoffen bevat en
meer luchtvervuiling veroorzaakt dan autoverkeer op een drukke kruisingí.

De Telegraaf gaat hier in de fout, want volgens het onderzoek bevat wierook geen hoge concentratie van kankerverwekkende stoffen, maar wel de lucht in de Taiwanese tempel, waar duizenden stokjes wierook per dag worden gebrand. Voorts is de vergelijking tussen een gesloten ruimte en de open lucht een slechte vergelijking. Hoe klinkt het als je hetzelfde argument andersom leest? Het ademen buiten op een verkeersplein (dus met maximale ventilatie) is bijna even slecht als het ademen in een slecht geventileerde ruimte waar voortdurend honderden wierookstokjes branden. Wat is een paar stokjes wierookbranden in vergelijking tot de luchtverontreiniging op een verkeersplein? Je zou de conclusie kunnen trekken dat het thuis met een paar stokjes wierook aan, veel gezonder is dan buiten in het verkeer of op een verkeersplein. ĎFoutje, bedanktí. 

De New Scientist gaat ook in de fout, als het schrijft dat Ďwierookbranden mensen blootstelt aan gevaarlijke niveaus van rook vol met kankerverwekkende chemicaliŽní. Ze hebben gelijk als het de Taiwanese tempel betreft, maar natuurlijk niet als je 1 of 2 wierookstokjes in je kamer opsteekt. Het is een argument als: op een vuilnisbelt hangt een ziekmakende lucht, dus je kan ziek worden van je prullenbak. De maat is van essentieel belang en die ontbreekt in het onderzoek. Dit betekent dat er geen conclusies uit het onderzoek getrokken kunnen worden, behalve dat teveel vrijwel altijd een probleem is. Het lijkt erop dat de New Scientist geen panel heeft, dat haar artikelen inhoudelijk toetst op juistheid en wetenschappelijke waarheid.

Wat zou wel beter inzicht geven? Een vergelijking waar we beter mee overweg kunnen is bijvoorbeeld: meet de PAHís die in een kamer zijn vrijgekomen door het roken van een sigaret en meet de PAHís die in dezelfde kamer zijn vrijgekomen door het branden van een wierookstokje. Vervolgens weet je wat het verschil is tussen het meeroken van een sigaret en het meeroken van een wierookstokje. Een zelfde vergelijking met het rijden in het verkeer is voor nog meer mensen van toepassing aangezien niet iedereen dagelijks in een rookomgeving terecht komt.
We kunnen een beredeneert inzicht maken (niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek). Er komt tientallen malen meer rook van een sigaret dan van een bloemenwierookstokje van de Moederís Geuren. We weten niet hoeveel PAHís er in de rook van de wierook zit in vergelijking met de zelfde hoeveelheid rook van een sigaret. Stel dat het branden van een stokje wierook overeenkomt met het meeroken van 2 trekjes van een sigaret of met het rijden van 3 minuten in het stadsverkeer, dan is het risico van wierookbranden zeer veel kleiner dan in de Telegraaf gesuggereerd wordt en valt het artikeltje onder het motto: Ďhet is weer komkommertijd bij de nieuwsgaring en qua controle maken we ons er als een Jantje van Leiden van afí.

Als je je nog bezorgd voelt en meer zekerheid wilt hebben, dan kan je altijd kiezen voor kegeltjes wierook, waar het bamboe stokje ontbreekt. 

Heb je nog vragen, stuur ons dan een emailtje.

Klik HIER voor een genuanceerder schrijven op basis van hetzelfde artikel

Klik HIER voor een reactie van een wierookgebruiker

Klik HIER voor een 2e reactie

Klik op de links hieronder om de artikelen te lezen:

- Ook RADAR vergeet dat alles een maat heeft en vergeet alles door 100 te delen! >>
- Zij kiezen voor de Wereldwinkel:Wierook, de keuze van Rita. >>
- Boeddha's en wierook in Wereldwinkel Velp >>
- Commotie in BelgiŽ over wierookproducten: terecht of onterecht? >>
- Wat ruikt het hier lekker naar wierook >>
- Koeienstoel aanwinst voor Wereldwinkel in Eemnes >>
- Ouwerkerk verkoopt natuurvoeding >>
- Wierook was vroeger kostbaar als goud >>
- De Moeder's Spirituele Cosmetica op SBS6! >>
- Voel-gels, Cosmetica en Wierook in Story! >>
- Goddelijke Geuren >>
- Wierook uit Zuid-India >>
- Bloemenparfums uit India >>
- De Moeders Sfeergeuren >>
- Robert bij SBS6 >>
- Bezorgd over wierook? >>

- Libelle over wierook >>
- De Vriendin over wierook >>
- Yes actie (loopt nu niet meer) >>
- Telegraaf: Huisgeur in opmars >>
- Wierookfabriek Scheveningen >>
- Onderzoek luchtverfrissers >>
- Robert op radio 747 AM >>
- Ohm Radio - De Lotusvijver >>
- Geur goed tegen pijn >>
- Citroen als pepmiddel >>
- De wierookboom bedreigd? >>

Je kan ook allerlei filmpjes van ons bekijken op ons eigen De Moeder's Geuren YouTube kanaal.
Klik hieronder op de lotus en volg ons!

 


Naar boven
 
 
Mira International BV
Kvk: 33186634
BTW-nr: NL8120.44.745.B.01

Producten ruiken, voelen en zien? Dan bent u van harte welkom bij ons op ons magazijn aan de Edvard Munchweg 27.
open van maandag t/m vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur. Gelieve voordat u komt graag even te bellen naar 06 2011 0511.

magazijn:
Edvard Munchweg 27 (bedrijfsterrein het Atelier)
1328 MA Almere
een routebeschrijving vindt u hier
tel: 036-5348610
mob: 06-20110511
fax: 084-8314052

bankgegevens:
IBAN: NL83INGB0004789744
BIC: INGBNL2A
Bezoek ook onze andere websites: www.gels4.me - www.emwinkel.nl - www.moedersgeuren.nl - www.tapestries.nl