EssentiŽle olie: een geur die geneest

EssentiŽle olie, dat is geur als medicijn. In de natuurlijke wereld zijn geneeskrachtige oliŽn zoals oregano, melissen en eucalyptus zeer populair. Maar ook de internist dr A.J. Houtsmuller is er buitengewoon enthousiast over bij de behandeling van bijvoorbeeld gordelroos, griep, verkoudheid en blaasontstekingen.

EssentiŽle oliŽn worden gedestilleerd of geperst uit planten die een geneeskrachtige werking hebben. De oliŽn zijn zeer sterk, want voor een klein flesje zijn ongelooflijk veel planten nodig. De laatste jaren zijn de essentiŽle oliŽn vanwege hun helende werking populair in de natuurlijke wereld. Ze zijn in de meeste reformwinkels te koop en worden gebruikt voor zelfgenezing ('aromatherapie'). De reguliere geneeskunde heeft de geneeskrachtige werking van deze oliŽn nooit erkend. Maar kort geleden is daar in enige verandering gekomen. De internist dr A.J. Houtsmuller is na een grondig onderzoek uiterst enthousiast over de werking van essentiŽle oliŽn.

Geraniumolie bij diabetes

Dr Houtsmuller heeft zijn hele leven aan de Rotterdamse Erasmus universiteit gewerkt als wetenschappelijk internist. Voordat hij een jaar geleden met pensioen ging, was hij gespecialiseerd als diabetoloog. De farmaceutische middelen waarmee hij de zenuwpijnen van de diabetespatiŽnten trachtte te verminderen, werkten nauwelijks. Daarna probeerde hij de essentiŽle geraniumolie en die deed wonderen. 'Bij de meeste patiŽnten verdween de pijn volledig. Een patiŽnt met gordelroos, die nauwelijks kon lopen, begon te dansen.' Nu heeft hij zo'n dertig soorten olie grondig onderzocht. Dr Houtsmuller past de oliŽn meestal oraal (via de mond) toe. Maar de oliŽn werken ook al genezend als men alleen maar de geur verspreidt. 'De mildste vorm van toepassing is om wat etherische olie te verdampen. Als je het dan inademt, geeft het een zwakke werking. Dat is een heel populaire handelwijze, die onschadelijk is.'

Griep en verkoudheid

'Het zijn zeer krachtige stoffen die, zoals ze worden aangeboden, tussen 70 en 140 keer geconcentreerd zijn uit de plant. Oregano en de teatree - van de theeboom uit AustraliŽ - zijn de sterksten: de veelzijdigste antibiotische etherische oliŽn die er bestaan. Ze werken tegen de meeste bacteriŽle infecties: op de huid, als schimmels inwendig, vaginaal en in de darmen. Oregano en teatree werken ook zeer effectief tegen bijvoorbeeld griep. Bij verkouden mensen heb ik een test gedaan met een mengeling van eucalyptus, bergamot en teatree. Ze waren allemaal binnen 24 uur over de verkoudheid heen. En Sandelhout, om een ander voorbeeld te noemen, werkt schitterend tegen blaasklachten. Neem drie keer per dag drie druppels in, en chronische blaasklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik ben zeer enthousiast over de etherische oliŽn, want ze kunnen veel uitrichten tegen diverse ziekten. Ik vind het dan ook heel spijtig dat ze in de reguliere wereld nog niet zijn geaccepteerd.

Voor elke klacht een olie

Voor BETER maakte dr Houtsmuller een overzicht waarin u snel kunt zien welke klachten met welke oliŽn verholpen kunnen worden. Vooral Lavendel heeft een zeer brede werking.

ANTISEPTISCH: oreganum, eucalyptus en teatree

LUCHTWEGEN: anijs, eucalyptus en thijm

DARMSTELSEL: gember, kaneel, knoflook en venkel. Venkel is met name geschikt voor mensen die te veel alcohol gebruiken

OEDEMEN: berk, jeneverbes en sandelhout. Sandelhout geneest ook blaasontsteking

IMMUNITEIT STIMULEREND: knoflook, lavendel en teatree

VIRUS-REMMEND: bergamot, eucalyptus, thijm en teatree

SLAAPVERWEKKEND: lavendel en neroli

ONTSPANNEND: bergamot en lavendel

EVENWICHTBRENGEND: lavendel, valeriaan en wierook

OPWEKKEND, VITALISEREND: basilicum en rozemarijn

ANTI-DEPRESSIEF WERKEND: bergamot, neroli, roos, wierook en lavendel

Toepassing:

Dr Houtsmuller vertelt hoe de oliŽn moeten worden toegepast: 'In de regel moet olie bij uitwendig gebruik altijd verdund worden. Voor het gezicht: gebruik een basisolie en voeg 3% etherische olie toe. Voor de rest van het lichaam voegt u maximaal 10% toe. Bij inwendig gebruik neemt u nooit meer olie dan driemaal per dag drie druppels, en dat doet u maximaal drie weken. Na een rustperiode kunt u zonodig opnieuw beginnen.

Adviezen voor een mooie huid

Bernagie-olie tegen rimpels

Dr Houtsmuller: 'Een aantal essentiŽle oliŽn is uitstekend geschikt voor huidverzorging. Vanwege hun vitaminen en mineralen zijn basisoliŽn dat ook. Een combinatie kan dus veel goeds doen. BasisoliŽn zijn rijk aan vitaminen A, B, C en E en verder veel mineralen: calcium, koper, ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor en zwavel. Naast deze vitaminen en mineralen bevatten basisoliŽn ook veel linolzuur, zoals tarwekiemolie. Teunisbloemolie heeft erg veel gama-linoleenzuur. Bernagie-olie heeft de sterkste antirimpel-werking die we kennen. Er zijn heel wat oliŽn die u kunt gebruiken: abrikozepit-, amandel-, avocado-, bernagie-, hazelnoot-, lijnzaad-, maiskiem-, olijf-, perzikpit-, sesamzaad-, sojaboon-, tarwekiem-, teunisbloem-, walnoot- en zonnebloemolie. Daar doorheen mengt u een essentiŽle olie die geschikt is voor uw huidtype. Voeg nooit meer dan 1 tot 3% essentiŽle olie toe.

DROGE HUID: meng de basisolie met kamille, lavendel of neroli

DIKKE, SLAPPE HUID: meng met marjolein, melisse of pepermunt

GEVOELIGE, DUNNE HUID: meng met cypres, den, kamille of melisse

ONTSTOKEN HUID: meng met den, cajeput, jeneverbes of lavendel

VETTE HUID: meng met cypres, kampfer, kruidnagel of salie


Naar boven
 
 
Mira International BV
Kvk: 33186634
BTW-nr: NL8120.44.745.B.01

Producten ruiken, voelen en zien? Dan bent u van harte welkom bij ons op ons magazijn aan de Edvard Munchweg 27.
open van maandag t/m vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur. Gelieve voordat u komt graag even te bellen naar 06 2011 0511.

magazijn:
Edvard Munchweg 27 (bedrijfsterrein het Atelier)
1328 MA Almere
een routebeschrijving vindt u hier
tel: 036-5348610
mob: 06-20110511
fax: 084-8314052

bankgegevens:
IBAN: NL83INGB0004789744
BIC: INGBNL2A
Bezoek ook onze andere websites: www.gels4.me - www.emwinkel.nl - www.moedersgeuren.nl - www.tapestries.nl