Hoe wordt de Moeder's Geuren wierook gemaakt?

Om wierook te maken heb je de volgende ingrediŽnten nodig:

* stokjes van bamboe om de wierook omheen te rollen. Deze stokjes worden in India met de hand gespleten uit grote bamboe stokken.

* houtpoeders, die er later voor zorgen dat de wierook blijft branden of smeulen. Je kan allerlei soorten hout gebruiken, zoals sandelhout (heel duur) of cederhout. Elke houtsoort brengt zijn eigen geur mee. Bij bloemengeuren willen we liever niet een bijkomende houtgeur hebben en daarom gebruiken we daarbij houtskool. Houtskool heeft namelijk vrijwel geen geur meer, omdat het voorgebrand is.

* kruiden, bladeren, wortels en bloemen. Je kan eventueel ook kruiden, bladeren, wortels of bloemen fijnmalen en bij de poeders doen om een uniek mengsel te verkrijgen.

* essentiŽle oliŽn of parfum oliŽn: de oliŽn geven de wierook het belangrijkste deel van de geur.

* jigat: dat is de gemalen bast van een exotische boom. Deze bast zit vol lijmstoffen die nodig zijn om het poedermengsel samen te houden.

Als je alle ingrediŽnten klaar hebt staan, dien je de volgende stappen te maken:

1. de formules: aan de hand van de ingrediŽnten kan je een formule of recept maken voor de wierook die je wilt gaan maken. Je hebt 2 formules of recepten: 1 voor de poeders en 1 voor de oliŽn.

2. de formule voor de ingrediŽnten: voor elke formule heb je altijd 30% jigat nodig (minder dan 30% maakt dat de wierook later brokkelt en meer maakt het wierookdeeg te plakkerig). De andere 70% kan je opvullen met houtpoeders, kruiden en/of houtskool. Des te meer houtpoeders en kruiden je gebruikt des te houtiger of kruidiger wordt de wierook later.

3. de formule voor de oliŽn: voor de formule van de oliŽn kan je 1 soort olie gebruiken of een mengsel van 2 of meer oliŽn samen. De hoeveelheden van de oliŽn kan je steeds veranderen, waardoor je elke keer een andere geur krijgt. Soms brengt een kleine verandering in de formule een grote verandering in de geur.

4. het afwegen/het afmeten van de ingrediŽnten: op basis van de formule kan je nu de ingrediŽnten afwegen (met een weegschaal) of afmeten (met een lepeltje) en samenvoegen.

5. het afwegen/afmeten van de oliŽn: op basis van de formule kan je vervolgens de oliŽn afwegen (met een heel precieze weegschaal) of makkelijker door het af te meten met druppels (met een oogdruppelaar) en te verzamelen in een flesje of klein kommetje. De hoeveelheid olie ten opzichte van de poeders is tussen de 10 en 20%; dus als je een mengsel hebt van 10 gram poeders, dan kan je daar 1 tot 2 gram olie bij doen.

6. het deeg/de pasta maken: de poeders dien je in een kommetje te doen, waarna je de olie toevoegt. Na een beetje mengen kan je er een klein beetje water bijdoen. Nu begint het echte mengen en kneden en dat doe je met je vingers. Steeds voeg je een klein beetje water toe tot het mengsel een deegje of een pasta wordt. Teveel water maakt het deegje te plakkerig en te weinig water maakt het deegje brokkelig. Dus de juiste hoeveelheid water is erg belangrijk.

7. het rollen: als het deegje klaar is, kan je gaan rollen. Het rollen doe je op een ruw houten plankje. Je neemt een bamboestokje in je linkerhand (als je rechts bent) en met je rechterhand leg je het deegje op het stokje. Dan beweeg je je hand voor- en achteruit, waardoor het deegje om het stokje gaat zitten. Daarna trek je met je linkerhand het stokje onder je rechterhand uit, terwijl die hand voor- en achteruit blijft gaan waardoor het stokje op en neer blijft rollen. Met de druk van je wijsvinger van je rechterhand bepaal je de dikte van het deeg om het stokje. Als het deeg om het hele stokje heen zit kan je het nog een beetje afwerken door er met je hele hand overheen te rollen zodat het overal regelmatig omheen zit. Als het deegje tijdens het rollen aan je vingers blijft plakken kan je je vingers steeds met wat houtpoeder droog en stroef maken. Dat poeder kan je op het plankje leggen.

8. het drogen: na het rollen moeten de stokjes een nachtje drogen.

9. het branden: de volgende dag kan je je eigengemaakte wierook branden.

10. kegeltjes: als het rollen niet goed is gelukt, kan je altijd kegeltjes van het deeg maken.


Naar boven
 
 
Mira International BV
Kvk: 33186634
BTW-nr: NL8120.44.745.B.01

Producten ruiken, voelen en zien? Dan bent u van harte welkom bij ons op ons magazijn aan de Edvard Munchweg 27.
open van maandag t/m vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur. Gelieve voordat u komt graag even te bellen naar 06 2011 0511.

magazijn:
Edvard Munchweg 27 (bedrijfsterrein het Atelier)
1328 MA Almere
een routebeschrijving vindt u hier
tel: 036-5348610
mob: 06-20110511
fax: 084-8314052

bankgegevens:
IBAN: NL83INGB0004789744
BIC: INGBNL2A
Bezoek ook onze andere websites: www.gels4.me - www.emwinkel.nl - www.moedersgeuren.nl - www.tapestries.nl