Niets doet vermoeden dat in een sober gebouw op het industrieterrein in Bladel een multinational is gevestigd. Een wereldmarktleider in wierook die welbewust vasthoudt aan beproefde recepten en ambachtelijke vaardigheden.

Renť SchŲnefeld Incense Manufacturing Co. Zo luidt de officiŽle naam van de marktleider in wierook. Maar ja, dat is natuurlijk geen aansprekende titel om wereldwijd naamsbekendheid te krijgen. Het Bladelse bedrijf is beter bekend onder de internationale merknaam The Three Kings, maker van Oudhollandse wierook en houtskooltabletten. Het begon in 1936 allemaal met de opdracht van een parochie in Venlo aan de apothekerszoon Renť SchŲnefeld om het geheim van wierook te ontrafelen. Meneer pastoor wilde graag naar believen beschikken over een eigen voorraadje.

SchŲnefeld junior ontdekte al snel bij een ontleding van de wierook dat het produkt een mengsel is van etherische oliŽn en van natuurlijke gomharsen uit Oost-Afrikaanse landen als SomaliŽ, Eritrea en Jemen. Als apothekerszoon wist hij ook welke handelskanalen (Londen, Hamburg, Marseille, Bombay) te bewandelen om aan de grondstoffen te komen. En na enig geŽxperimenteer was hij in staat om wierook te maken. Dat nieuwtje ging in kerkelijk Limburg snel rond. Op eenvoudige schaal kon Renť SchŲnefeld beginnen met de opzet van een wierookfabriek. In de loop der jaren veroverde de onderneming een toppositie in de wierookmarkt. Niet door de nadruk te leggen op arbeidsbesparing en automatisering. maar eerder door het tegendeel te doen. Dertien handarbeiders fabriceren de wierook bij wijze van spreken nog net zo ambachtelijk als in de jaren dertig. Het meest in het oog springende apparaat is een machine die houtskooltabletten (nodig voor verhitten van wierook) maakt. Een apparaat, eenvoudig van opzet, dat afgeleid is van een tabletten-machine uit de farmacie. 

Waterpijpen

De productiecapaciteit is desalniettemin goed voor 400.000 kilo houtskooltabletten per jaar. Deze pastilles met een lange verbrandingsduur zijn bedoeld om wierook-korrels gelijkmatig tot verhitting te brengen. waardoor de etherische oliŽn de kans krijgen om hun geuren te verspreiden. In de islamitische wereld hebben ze nog een andere bestemming ontdekt voor de houtskooltablet van 33 millimeter doorsnee, namelijk om de waterpijpen geruime tijd (minstens half uur) rokende te houden. "Het is een groeimarkt met ongekende mogelijkheden", verduidelijkt export manager J. Hendriksen. Op jaarbasis wordt 60.000 tot 70.000 kilo van The Three Kings-wierookproducten afgezet. Zijn zakeninstinct ziet een stijgende omzet, maar het hart van Hendriksen ligt toch bij de fabricage van wierook. Een van de afnemers is het Vaticaan. bevestigt Hendriksen, maar de levering van wierook vindt nooit rechtstreeks plaats naar de kerk-staat. De verkoop van incienso aan de pauselijke residentie gaat via Italiaanse importeurs. In zijn algemeenheid is de rooms-katholieke kerk een hele goede afnemer van wierook. een verbastering van gewijde rook.

Kaarsenfabrikanten

Binnen Europa gaat het gros van de wierookproducten naar kaarsenfabrikanten, die complete pakketten parafernalia inclusief wierook aan parochies verkopen, en naar de leveranciers van de esotherische centra. De opkomst van de New Age-beweging heeft de wierookproducent geen windeieren gelegd. Buiten Europa zijn met name grote importeurs en liturgische boekhandels geÔnteresseerd in de afname van wierook. De producten gaan naar alle delen van de wereld. Ook de zogeheten thuismarkt in het Caribische gebied zorgt voor een goede afzet van bontkleurig wierook. Op menig huisaltaar brandt daar oud-Hollandse wierook. 

Parfum

De levering van wierook aan AziŽ heeft geen prioriteit. Hendriksen: "Dat lijkt misschien verwonderlijk, maar dat is het niet. In de Aziatische landen gebruiken ze wierook (in de vorm van kegels, spiraaltjes en staafjes) op basis van andere grondstoffen dan wij gewend zijn. Ze gebruiken daar veel gedroogde parfums, ruikende houtsoorten en vermalen bloedblaadjes in wierook. Maar AziŽ is voor ons helemaal niet aantrekkelijk, omdat de productie- en exportkosten daar zo nadelig zijn." De absolute toppers onder de wereldwijd verkochte wierookproducten zijn Pontifical (een mengsel van Zwarte en goudkleurige korrels), Gloria en Vatican. Sommige afnemers willen mengsels onder een speciale naam, zoals Bethlehem, Nazareth en Benedictum. De prijs loopt op van achttien tot dertig gulden per kilo. Dit prijsverschil heeft veel te maken met de samenstelling van de wierook.

De hoofdbestanddelen van wierook zijn in ieder geval oliebano, mirre en benzoŽ. Elk mengsel bevat minstens drie harsen en twee etherische oliŽn. Dat kan desgewenst worden uitgebreid tot zes of zeven harssoorten en drie of vier etherische oliŽn, al dan niet aangevuld met balsems (styrax, peru en copaiva) en bloesems, zoals die van de goudsbloem en lavendel. Het recepturenboek van Renť SchŲnefeld bevat in totaal 46 wierookproducten, waaronder eeuwenoude mengsels. De samenstelling van het wierook is bij 'geurmeester' Hendriksen een net zo goed bewaard geheim als de omzetcijfers. "Als bedrijf willen we zo geruisloos mogelijk opereren. Dat kunnen we ons veroorloven omdat een goed product zichzelf verkoopt."


Naar boven
 
 
Mira International BV
Kvk: 33186634
BTW-nr: NL8120.44.745.B.01

Producten ruiken, voelen en zien? Dan bent u van harte welkom bij ons op ons magazijn aan de Edvard Munchweg 27.
open van maandag t/m vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur. Gelieve voordat u komt graag even te bellen naar 06 2011 0511.

magazijn:
Edvard Munchweg 27 (bedrijfsterrein het Atelier)
1328 MA Almere
een routebeschrijving vindt u hier
tel: 036-5348610
mob: 06-20110511
fax: 084-8314052

bankgegevens:
IBAN: NL83INGB0004789744
BIC: INGBNL2A
Bezoek ook onze andere websites: www.gels4.me - www.emwinkel.nl - www.moedersgeuren.nl - www.tapestries.nl